• Головна
  • Яку цибулю до яких страв використовувати
Новини компаній
11:00, 15 вересня

Яку цибулю до яких страв використовувати

Новини компаній
Яку цибулю до яких страв використовувати, фото-1

Без цибулі ми рідко уявляємо собі борщ, супи, салати, підливки та багато м'ясних і овочевих страв. Також існують страви, де цибуля є основним інгредієнтом – це цибулеві котлети, французький цибулевий суп, пиріг із цибулею. Багато хто полюбляє кільця цибулі в клярі як закуску. Однак існує багато видів цибулі, і кожен вид може пасувати до різних страв. В цій статті розповідаємо, як вибрати ідеальну цибулю для різних страв та де можна купити різні її види.

Жовта ріпчаста цибуля

Жовта ріпчаста цибуля – найпопулярніша цибуля, яку використовують у різних кулінарних стравах. Жовта ріпчаста цибуля тверда і соковита, з насиченим, але не в’їдким смаком і ароматом, можна сказати, що жовта ріпчаста цибуля є універсальним варіантом, тож її можна додавати і до супів, і до м'яса. Також її можна готувати на грилі, додавати в салати, пироги. Вона чудово підходить до різних підливок і навіть до пасти. Саме жовту ріпчасту цибулю ви найчастіше можете побачити в магазинах, супермаркетах та на ринках. З неї готують знаменитий французький цибулевий суп. Під час варіння жовта ріпчаста цибуля втрачає свою гостроту, стає більш солодкою, тому суп із неї є дуже смачним.

Біла цибуля

Біла цибуля – одна з найгостріших видів цибулі, а ще вона дуже хрустка. Вважається, що біла цибуля ідеально пасує до гострих страв азійської та мексиканської кухні. Її можна додавати до удону, азійської локшини, мексиканських тако та готувати з нею різні гострі соуси. Проте зверніть увагу, що є сорти білої цибулі, які, навпаки, є солодшими.

Червона цибуля

Червона цибуля може бути двох типів – гостра та солодка. Якщо шукаєте гостру червону цибулю, обирайте сорти Марс, або ж орієнтуйтеся за формою – червона гостра цибуля є круглою і за формою нагадує звичайну жовту цибулю. Натомість солодка червона цибуля, відома як ялтинська, теж червоного кольору, може продаватися в супермаркетах під назвою Корсар. Вона сплюснута за формою. Гостру червону цибулю можна додавати до м'ясних страв і пирогів. Натомість солодка червона цибуля, Ялтинська чи Корсар, ідеально смакуватиме в салатах, на піці, а також її можна додавати до бургерів та канапок.

Цибуля шалот

Цибуля шалот – за розміром одна з найменших цибуль, форма цибулини довга і витягнута. За кольором вона може бути як звичайною білою, так і з червонуватим відтінком. За смаковим профілем цибуля шалот нагадує жовту ріпчасту цибулю, але має таку ж гостроту, як часник. Саме тому цибуля шалот ідеально підійде до борщу та капусняку. Її можна готувати половинками на грилі, а також додавати до салатів.

Порей

Порей, або як його ще називають – пора, смачна та цікава за смаком і пасуватиме до багатьох страв. Ви, мабуть, зустрічали цибулю-порей на ринках та в супермаркетах і пам'ятаєте, що вона продається стеблами. Зелену частину стебла можна додавати до салатів, використовувати як начинку для пирогів та в овочевих супах. Проте нижню частину цибулі також можна використовувати – вона має трохи іншу текстуру, ніж ріпчаста цибуля, і може бути менш соковитою. Але цибуля-порей має досить м'який смак і, як і цибуля шалот, має схожу гостроту, яка є і в часнику. Тому з цибулі-порею можна готувати цибулевий суп, додавати її до салатів, готувати з нею м'ясо та запікати овочі.

Як вибирати цибулю

Здається, що вибрати цибулю – це дуже просто, але ми хочемо поділитися з вами декількома секретами, які допоможуть завжди вибирати цибулю свіжу, смачні і найвищої якості.

  • Вибирайте цибулю середнього або меншого розміру, адже дуже часто серединка великої цибулі гниє. Чим більша цибулина, тим більша ймовірність, що серединка гнила.
  • Свіжа цибуля завжди буде твердою. Ви можете легко стиснути цибулину долонею, але так, щоб не пошкодити зовнішні шари, щоб перевірити, наскільки тверда цибуля.
  • Не бійтеся, якщо лушпиння трохи потріскане або злізло – це не впливає на смак цибулі, це тріснуте лушпиння є ознакою стиглої соковитої цибулі.
  • Від того, які страви ви плануєте готувати, орієнтуйтеся не тільки на сорт цибулі, але й на її розмір.
  • Запах цибулі має бути м'яким, без відчуття гнилі, вогкості, цвілі чи надмірної гостроти.
  • Цибуля-порей має мати корінь білого кольору, а не жовтого. Зелена частина може бути трохи жорсткуватою, але не повинна мати жовтих плям або виглядати зів'ялою.

Якщо цибуля довго зберігається, варто тримати її в прохолодному темному місці. Зберігати цибулю в холодильнику не обов'язково.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
live comments feed...