13:48, 31 серпня 2021 р.
Найсмачніші рецепти глінтвейну
Холодними осінніми та зимовими вечорами після прогулянки так приємно зігрітися ароматним пряним глінтвейном, а тим більше, якщо готувати його самому – тоді і кухня наповниться дивовижними ароматами, і тіло зігріється, і душа, як то кажуть, відпочине.
Історія цього напою так само неймовірна, як і його смак: тільки уявіть, перші рецепти близького до глінтвейну напою були відомі ще в Стародавньому Римі! Тоді вино, яке римляни так поціновували, змішували із прянощами, але не нагрівали (що й не дивно, адже в сонячному Римі такої потреби не було).
Власне, сам глінтвейн – розігріте вино зі спеціями – з’явився в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. В ті часи у вино низької якості селяни почали додавати різноманітні прянощі – аби хоч якось збагатити напій смаком та ароматом. А в холодні пори року вино ще й розігрівали.
Відтак традиційний напій з розігрітого червоного вина з корицею, кардамоном, гвоздикою і цитрусами став “мандрувати” світом, де в кожній країні до нього додавали щось своє.
Пропонуємо топ-10 найсмачніших рецептів глінтвейну з різних куточків світу – спробуйте і вам неодмінно сподобається!
1. ПОРТУГАЛЬСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINHO QUENTE
ІНГРЕДІЄНТИ:
- ½ 750мл пляшки портвейну
- ½ 750мл пляшки Madeira (вино Мадейра)
- 1 апельсин, нарізаний тонкими слайсами
- 2 палички кориці
- 10 цвяшків гвоздики
ПРИГОТУВАННЯ:
Класичний португальський глінтвейн, або ж Vinho quente (Гаряче вино) немислимий без класичних “національних” португальських вин: портвейну та мадейри.
Портвейн- традиційне солодке “вино з міста Порту”, виробництво якого відбувається виключно в регіоні долини річки Дору в північній Португалії.
Мадейра – спеціальне кріплене вино, що виробляється на однойменному архіпелазі островів Мадейра (автономному регіоні Португалії в Атлантичному океані).
Отож, для приготування португальського глінтвейну, вам знадобиться змішати ½ пляшки портвейну з ½ пляшки мадейри, розігріти суміш у каструлі на невеликому вогні і додати 1 апельсин, нарізаний тонкими слайсами, 2 палички кориці і 10 цвяшків (бруньок) гвоздики.
Такий міцний напій добряче зігріє і розслабить тіло навіть у найлютіший мороз.
2. ФРАНЦУЗЬКИЙ КАВОВИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN CHAUD
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 200 мл червоного сухого вина
- 1 порція кави еспресо
- 1 паличка кориці
- імбир
- 2 дольки апельсину
- 1 ст. л. цукру
- кардамон (за смаком)
- гвоздика (за смаком)
- бадьян (за смаком)
ПРИГОТУВАННЯ:
Le vin chaud – французький глінтвейн, або ж вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею та грецькими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам надзвичайно смачний та вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.
Для його приготування вам знадобиться розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина, додавши 1 порцію кави еспресо, паличку кориці, дві дольки апельсина, дольку кореня імбиря та 1 ст. л. цукру. За смаком можна також додати улюблені спеції – гвоздику, бадьян чи кардамон.
Такий напій подарує не лише насолоду і тепло, а й наповнить кімнати чаруючими ароматами і додасть легкого французького шарму.
3. АНГЛІЙСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН “ЛОНДОНСЬКИЙ ДОК”
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 ст. л. темного рому
- 45 мл. сухого червоного вина
- 1 скибочка лимону
- 2 ч. л. цукру
- 1 ч. л. мускатного горіху
- 1 паличка кориці
ПРИГОТУВАННЯ:
Традиційний англійський глінтвейн не обходиться без рому – міцного напою “матросів і соціальних низів”, що виготовляється з цукрової тростини.
“Лондонський Док” традиційно готують у пивному кухлі, хоча підійде і звичайна каструля, що є під рукою. У ємності слід для початку розчинити цукор у невеликій кількості гарячої (але не доведеної до кип’ятіння!) води. Тоді додати спиртні напої – вино та ром, скибочку лимону, паличку кориці і залити все це гарячою водою. Тоді додати 1 ч. л. мускатного горіха і перемішати.
Такий напій перенесе вас у ранньомодерну Англію, епоху піратів і завзятих моряків та наповнить духом свободи та пригод і, звісно, подарує тепло і комфорт.
4. ІСПАНСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINO CALIENTE
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка сухого червоного вина
- 1 клементин нарізаний разом із цедрою (можна замінити мандарином)
- 4 смужки лимонної шкірки
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- ½ ванільного стручка
- 1/4 склянки Бренді де Херес (Brandy de Jerez)
- 1 ч. л. мускатного горіху
ПРИГОТУВАННЯ:
Vino caliente, тобто іспанський глінтвейн готують з додаванням суто іспанський інгедієнтів: клементину – гібриду мандарина і апельсина, який вирощують в Іспанії та Brandy de Jerez (Бренді де Херес) – традиційного іспанського алкогольного напою міцністю від 36 до 45 градусів. А для підсилення смаку та аромату в іспанський vino caliente додають стручок ванілі.
Отже, для приготування глінтвейну по-іспанськи необхідно розігріти 1/4 склянки Бренді де Херес з вином та додати порізаний разом із цедрою клементин, 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличку кориці та половинку ванільного стручка. Все це слід перемішати не доводячи до кипіння.
Цей напій не просто зігріє холодними вечорами, а й подарує справжній вибух спокусливих ароматів і смаку.
5. КЛАСИЧНИЙ НІМЕЦЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – GLÜHWEIN
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка сухого червоного вина
- ¼ склянки цукру (або меду)
- 1 зірочка анісу
- ½ лимона, нарізаного кільцями
- 3 гвоздики
- 3 стручки кардамону
ПРИГОТУВАННЯ:
Власне, саме українське слово глінтвейн якраз-таки походить з німецького Glühwein, тобто glühender Wein – “палюче вино”.
Традиційний німецький Glühwein не повинен містити жодних інших інгредієнтів, окрім “святая святих” цього напою – сухого червоного вина, цукру, цитрусових та спецій. Всі інгредієнти слід змішати у каструлі та варити на невеликому вогні не доводячи до кипіння. За бажання, замість цукру можна додати мед.
Такий класичний варіант приготування цього гарячого напою сподобається усім – він простий і невибагливий, але має насичений смак і добре зігріває в найлютіші морози.
6. ІТАЛІЙСЬКИЙ БІЛИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN BRULÈ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка білого напівсолодкого вина
- 1 апельсин
- ¼ грейпфруту
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- суха гвоздика
- зірочка бадьяну
ПРИГОТУВАННЯ:
Італійці надають перевагу глінтвейну з білого вина з додаванням спецій та цитрусових. Італійський глінтвейн – Vin Brulè – з білого вина готувати дуже просто: вино разом зі спеціями та цукром розігріти на невеликому вогні, додати нарізаний на скибочки 1 апельсин і сік ¼ частини грейпфруту. Все це перемішати та розлити у чашки.
Білий глінтвейн по-італійськи не лише ароматний та дуже смачний, а й досить незвичний на вигляд завдяки своєму сонячному кольору. А ще такий напій досить солодкий і сподобається представницям прекрасної половини людства.
7. КЛАСИЧНИЙ СКАНДИНАВСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – GLÖGG
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка червоного сухого вина
- ½ пляшки коньяку (бренді) або горілки
- 25 “цвяшків” гвоздики
- 5 паличок кориці
- ½ чашки родзинок
- 1 склянка очищеного мигдалю
- 1 ч. л. кардамону
- 2 склянки цукру
- 1 апельсин
ПРИГОТУВАННЯ:
Глег (швед. glögg, фін. glögi) – це гарячий напій з червоного вина з додаванням прянощів, поширений у скандинавських країнах – Норвегії, Швеції, Фінляндії та Данії.
У класичному скандинавському рецепті глінтвейну як основа для приготування використовується червоне вино, в яке для міцності додається горілка або бренді. Тоді до напоїв слід додати спеції – гвоздику, подрібнений кардамон, корицю і, за бажанням, імбир. До напою слід також додати 2 склянки цукру і 1 нарізаний на скибочки апельсин разом із цедрою.
З XX століття в традиційний глег стали додавати очищений мигдаль та родзинки, які вельми збагачують смак напою.
8. БОЛГАРСЬКИЙ ЯБЛУЧНИЙ ГЛІНТВЕЙН – ГРЕЯНО ВИНО
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка рожевого вина
- 200 гр. цукру
- 200 гр. яблук
- 15-20 горошин чорного перцю
- 2 палички кориці
- 10 гр. гвоздики
- 1 лимон
ПРИГОТУВАННЯ:
Болгарський яблучний глінтвейн можна готувати, взявши за основу різне вино – обирайте те, яке вам найбільше подобається: біле, рожеве або ж червоне. Основну “родзинку” напою додають саме нарізані на кубики та проварені разом з вином яблука.
Отже, для приготування яблучного глінтвейну по-болгарськи слід суміш вина, цукру, нарізаних кубиками яблук і прянощів довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин. Потім процідити напій через сито і розлити по келихах, поклавши в кожний по шматочку лимона й кілька кубиків яблук.
Такий яблучний глінтвейн нагадає про стиглу теплу осінь чи кінець літа, подарує неповторний аромат і смак.
9. ВИШНЕВИЙ ГЛІНТВЕЙН ПО-КИЇВСЬКИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 пляшки червоного десертного вина
- 1 пляшка (0,5 л) вишневої наливки
- 5-6 шт. гвоздики
- дрібка меленої кориці
- 1 лимон
ПРИГОТУВАННЯ:
В емальований посуд слід влити вино та наливку і варити суміш не доводячи до кипіння. Тоді додати пряності і нарізаний тонкими скибочками лимон та дати настоятися приблизно 10-15 хв. За бажанням можна також кинути свіжі або свіжозаморожені ягоди, вишню чи паличку кориці.
Такий глінтвейн з вишневою ноткою подарує літній теплий настрій і добряче зігріє холодними вечорами.
10. БРАЗИЛЬСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – QUENTÃO
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1,5 склянки цукру
- 1,5 склянки води
- ¼ склянки тонко нарізаного кореня імбиру
- ½ лимона, нарізаного кільцями
- 4 склянки червоного вина
- 3 гвоздики
- 2 палички кориці
ПРИГОТУВАННЯ:
Quentão (“кентау”) в перекладі з португальської означає “зігріваючий” і ця назва цілком себе виправдовує. Бразильський кентау, або ж глінтвейн готують з додаванням до основи – червоного вина – води, спецій та лимону.
Для початку слід розтопити цукор до стану карамелі. Тоді до нього додати інші інгредієнти, крім вина, і розмішувати поки весь цукор не розчиниться. Насамкінець слід додати вино і на повільному вогні варити до кипіння. Готовий глінтвейн розлити через ситечко у склянки.
Бразильський кентау досить незвичний в приготуванні, але має цікавий та оригінальний смак з ноткою карамелі та кислинкою лимону, тому такий напій оцінить навіть найвибагливіший гурман.
Смачного!
За матеріалами сайту: https://inlviv.in.ua/zhittya/kuhnya/10-smachnyh-retseptiv-glintvejnu-zibranyh-z-usogo-svitu#prettyPhoto
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
13:56
22 листопада
11:39
22 листопада
live comments feed...