Європейський регіональний саміт шкільного харчування вперше приймає Україна

12-13 листопада в Києві відбувся Європейський регіональний саміт шкільного харчування, що об’єднав представників більше ніж 20 міжнародних організацій, урядів та посольств з понад 20 країн, серед яких Норвегія, Швейцарія, Європейський Союз, Молдова та інші.

Подія зібрала близько 500 учасників з різних куточків світу, аби об’єднати зусилля для зміцнення програм шкільного харчування не лише в Європі, а й за її межами.

Україна була представлена на високому рівні:  прем'єр-міністр, перша леді, а також міністри, які відповідають за реформу шкільного харчування — керівники Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства економіки, Міністерства розвитку громад та територій. Крім того, у заході взяли участь голови обласних державних адміністрацій, представники органів місцевого самоврядування, проектів міжнародної технічної допомоги, медіа та експертна спільнота.

Цей саміт став важливим етапом на шляху України до інтеграції в міжнародні ініціативи з розвитку шкільного харчування.  У 2023 році Україна приєдналася до Коаліції шкільного харчування, що відкрило нові можливості для обміну досвідом і впровадження найкращих практик. Амбітна мета Коаліції — забезпечити кожній дитині до 2030 року можливість щодня отримувати здоровий поживний обід у школі. Це також важливий крок у розвитку реформи шкільного харчування в Україні, ініційованої першою леді Оленою Зеленською у 2020 році.

Під час другого дня Саміту на головній сцені Міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль виступив з презентацією ініціативи запровадження програми «Шкільне молоко» в українських школах. Міністр наголосив, що програми шкільного харчування можуть зробити прямий внесок до Цілей сталого розвитку (ЦСР) ООН. Зокрема, через запровадження програм шкільного молока Україна зможе досягти ЦСР №2 – «Подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства». Так, індикатор для ЦСР №2  «Споживання молока та молочних продуктів у розрахунку на одну особу на рік»  при цільовому показнику 380 кг/рік у 2030 р., на 2024 рік  має проекцію лише 196 кг. Для такого проекту пріоритетним є школярі 1-4 класів, які при щоденному споживанні молока зможуть сформувати здорову харчову звичку на майбутнє. 

Віталій Коваль повідомив учасникам саміту, що програма «Шкільне молоко» діє у 104 країнах. І 210 млн дітей у світі вже мають щоденний доступ до молока у школах та закликав міжнародних партнерів долучитися до такої ініціативи в Україні.

Під час Саміту працювала експо-зона, де було представлено близько 40 проєктів з різних регіонів України, які на власному прикладі демонстрували, як реформа шкільного харчування реалізується на місцях. Мінагрополітики представило на власному стенд проєкт «Шкільне молоко»  для всіх зацікавлених як міжнародних, так і українських візитерів.

Швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), надала інформаційну та експертну підтримку Мінагрополітики у підготовці стенду з презентацією проєкту «Шкільне молоко».

Цей саміт став важливою платформою для визначення нових стратегій і політик у сфері шкільного харчування, які дозволять забезпечити кожній дитині щоденне здорове харчування, а також сприятимуть розвитку місцевих економік і сталих продовольчих систем. Завдяки зусиллям лідерів з усього світу, зокрема європейських країн, шкільне харчування стає важливою частиною глобальної стратегії досягнення цілей сталого розвитку.

Довідково: Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета — забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин. Реформа має на меті знизити рівень неінфекційних захворювань серед дітей, сформувати здорові харчові звички та забезпечити рівний доступ до якісного харчування для учнів по всій країні.

Інформує agrarii-razom.com.ua