Згідно з дослідженнями співробітників Сеульського національного університету (Південна Корея), достатньо трьох квадратиків екстрачорного сорту
Секрет гарного настрою
Як виявилося, ті, хто протягом дня ласували всього 30 г чорного шоколаду з вмістом какао 85%, відрізняються більш веселою вдачею, ніж ті, хто відмовляється від нього. Подібний ефект, на думку південнокорейських учених, пов'язаний із мікробними змінами у кишківнику через споживання шоколаду. До речі, на фігурі ця кількість не відбивається: адже один квадратик «затягує» всього на 10 грамів. Отже, для того, щоб завжди перебувати в хорошому настрої, достатньо з'їдати всього три квадратики чорних ласощів!
Дослідники провели експеримент за участю 46 добровольців. Спершу їм запропонували з'їдати в день 30 г шоколаду з 85-відсотковим вмістом какао, потім таку саму порцію шоколаду – з 70-відсотковим вмістом какао, і, нарешті, порадили на три тижні відмовитися від будь-якого сорту.
Рівень настрою вимірювався за допомогою шкали позитивних та негативних емоцій PANAS. Також респондентів попросили оцінити свій настрій за п'ятибальною системою. У всіх були взяті аналізи, щоб визначити зв'язок між рівнем настрою, сортом шоколаду та мікробіотою кишківника.
Вся справа у бактеріях
Виявилося, що споживання 85% темного шоколаду значно знижувало негативний настрій, тоді як у тих, хто вибирав 70% темного шоколаду, такого ж ефекту не спостерігалося.
Зразки фекалій також показали, що кишкова мікробна різноманітність була значно вищою у першій групі, ніж у так званій контрольній групі, яка не вживала шоколад. Примітно, що виявлено вищі рівні Blautia, типу кишкової бактерії, значно пов'язаної з позитивними змінами показників настрою.
Результати були опубліковані у Журналі харчової біохімії (Journal of Food Biochemistry).