В Україні стартує сезон збору грибів опеньок

Оскільки на Таращанщині достатня кількість лісо вкритої місцевості та й охочих прогулятись по лісі з кошиком в руках теж не мала кількість. Даємо поради як не нашкодити своєму здоров’ю та відрізнити їстівний від не їстівного.

Багато грибів можуть привести до важкого харчового отруєння, тому важливо вміти відрізняти їстівні і неїстівні

Не всі гриби однаково корисні. Деякі отруйні і їх випадкове вживання нерідко призводить до екстреної госпіталізації і згодом - смерті. Щоб цього не сталося, необхідно знати основні відмінності їстівних грибів від неїстівних та отруйних.

Гриби в цілому поділяються на їстівні, неїстівні і отруйні. Але навіть їстівні можуть призвести до отруєння, наприклад, при порушенні правил збирання, приготування або зберігання. Вжиті в їжу отруйні гриби можуть призвести до тяжких отруєнь і навіть летальних наслідків. Як зібрати сезонні ласощі і не отруїтися? 

Не смертельний, але сильний шлунковий розлад можна отримати, якщо наїстися несправжніх опеньків. Переплутати справжні опеньки з неправдивими дуже легко, так як обидва види грибів ростуть групками в одних і тих же місцях – на пнях, повалених деревах і виступаючих коренях. Їстівний вид цих чудових грибів від численних неїстівних "побратимів" відрізняють в першу чергу по "спідничці" на ніжці. Вона як би з'єднує капелюшок з ніжкою. У отруйних грибів її немає. Також багато про що говорить і капелюшок. По-перше, у справжніх опеньків він пластинчастий. По-друге, на капелюшку у їстівних опеньків будуть лусочки. Крім того, несправжні опеньки часто мають неприємний запах і більш яскраве забарвлення. Справжні лісові опеньки не виростають вище шести сантиметрів. Втім, є просте правило: сумніваєтеся — залишайте гриб у лісі.

Несправжні опеньки