В магазинах та на ринку України з'явилась нова підробка - мед. У продукті виявили небезпечні для здоров'я компоненти й за словами фахівців, в мед почали додавати вапно.
Ціни на мед в Україні продовжують зростати, тому недобросовісні виробники намагаються підмішати в бджолиний продукт небезпечні для здоров'я речовини.
Експерт з якості харчових продуктів Олена Сидоренко зазначила -"Нормального продукту зараз дуже мало",
Якісний мед, тобто велика його частинав Україні йде не на українські прилавки, а на експорт. До продуктів на експорт пред'являються дуже жорстокі вимоги, а ось на внутрішньому ринку з контролем якості все набагато гірше.
Експерти розповідають,що недобросовісні виробники розігрівають залишки торішнього меду до високих температур. Від цього мед знову стає рідким і його продають як свіжий.
Та при нагріванні меду до температури вище 40 градусів, він стає небезпечним для організму людини, оскільки в ньому утворюється токсичний канцероген.
В мед почали додавати крохмаль і навіть вапно, для кращого загущення. Мед після таких добавок втрачає свої поживні та цілющі якості та перетворюється в небезпечний продукт. А ще за мед можуть видавати глюкозно-фруктовий сироп, який роблять з відходів виробництва, наприклад, зі шкірки овочів.
Як відрізнити якісний мед від підробки
Найчастіше «мед підробку» можна зустріти на ринку, рідше – в магазинах. Відрізнити фальсифікат від натурального продукту дуже складно. По можливості, мед варто купувати тільки у перевірених бджолярів.
Якщо на ринку вам пропонують мед за ціною нижче звичайної - не варто його купувати, оскільки хороший і якісний мед не може бути дешевим.
Якщо у продавця десять сортів меду, і він стверджує, що всі вони з однієї пасіки – не вірте, одна Пасіка може давати не більше 3-4 сортів.
Якщо мед розшарувався, має осад або каламутний – перед вами підробка. Якісний мед буде повільно перетікати з боку в бік в банку і не міняти при цьому консистенцію.
Якщо мед має карамельний смак і запах – його розігрівали.