В школах України запрацювала нова система харчування. З 1 вересня школярі будуть менше вживати солі, цукру, при цьому збільшені норми фруктів, овочів і молочних продуктів.
Основні зміни в системі харчування будуть такими:
- з норм харчування прибрали кондитерські вироби, консерви (м'ясні, рибні та овочеві);
- обмежено споживання соків;
- зменшено споживання хліба і картоплі;
- збільшено споживання молока і кисломолочних продуктів, круп, бобових.
Владислав Збанацький, заступник директора ГУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України, зауважив, що реформа шкільного харчування матиме позитивний вплив на здоров’я учнів в цілому та сприятиме покращенню навчального процесу у школах, оскільки саме їжа – це джерело енергії та імунітету для школярів.
Провівши ревізію в шкільних їдальнях, було прийнято рішення щодо поступового переходу на нове харчування. А вже з 1 січня 2022 року всі їдальні працюватимуть в новому форматі.
Нагадаємо, що 24 березня 2021 року постановою Кабінету Міністрів України було затверджено нові норми харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку і Порядок організації такого харчування.
Метою програми є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у навчальних закладах. У рамках проєкту було розроблено “Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах”, а також план впровадження нової шкільної культури харчування у шкільні їдальні по всій Україні.
CultFood – соціальний проєкт з покращення культури харчування, заснований кулінарним експертом Євгеном Клопотенко в 2017 році. Наразі, команда проєкту розвиває три напрямки: “Нове шкільне харчування”, “Нова кулінарна освіта”, “Нове дошкільне харчування”.